Hogyan (ne) gyakoroljuk az olvasást a nyári szünetben?

2015.08.03 19:18

A nyári szünetben?! Na álljunk csak meg egy szóra!!! Hiszen nemrég még azt mondtam (akarom mondani egyet értettem Vekerdyvel), hogy nyáron tilos a tanulás..... Nos???

Na igen, a tanulás.... De akik szeretnek olvasni, azoknak az olvasás nem is lesz tanulás. Számukra élvezet és szórakozás elővenni egy-egy könyvet. 

Na már most, az a gyerek, aki jól olvas az első osztály végére, az a szünidőben is forgatni fogja a könyveket. Ebből következik, hogy nem felejti el a betűket... De mi van azokkal, akiknek nehezebben megy???
Ne gyakoroljon, hogy ülepedjen? Gyakoroljon, hogy el ne felejtse? 

Azt kell mondjam - Vekerdy ide vagy oda - az olvasást nem szabad teljesen abbahagyni a szünidőben sem. Viszont úgy kell belopni a gyermek életébe, hogy ne érezze tanulásnak. Találjunk számára nagyon rövid, érdekes szövegeket, hogy kedvet kapjon hozzájuk. 

Részletesen erről a következő linken olvashatnak: Az olvasás pont olyan, mint az autóvezetés.

És még valami! Azért tényleg nem kell egész nyáron ezzel nyúzni a gyereket. A szünidő elején csak nyugodtan dobjon félre mindent és élvezze a szabadságot. Aztán, ha jön a nagy hőség vagy éppen pár esős nap, amikor nem tud mihez kezdeni, na akkor fogjunk hozzá. És, ha jól csináljuk, akkor nem is fogja abba hagyni. 

Sok sikert!

*********      **********      **********     **********

Ajánlott könyvek a következő linkeken:

Olvasóvá nevelés

- Könyvajánló (Berg Judit)