Olvasás

2013.10.02 12:01

Elkezdtük tanulni a betűket... Kinek kisebb kinek nagyobb gondjai akadnak vele... 

Az aggódó szülőket szeretném megnyugtatni: nem született még olyan gyerek, aki nem tanult meg olvasni. Ha egy mód van rá ne veszekedéssel és fenyegetéssel próbálják orvosolni a dolgokat. Gyakorolják a betűfelismerést játékosan. Az összeolvasás képessége fokozatosan kell kialakuljon, nem megy senkinél egyik napról a másikra. Nem szabad erőltetni! De nagyon fontos, hogy a tanult betűket fel tudja ismerni és meg tudja nevezni! Amíg a megnevezéssel problémái vannak addig képtelen az összeolvasásra...

Hogyan gyakoroljunk?

  •   A betűket mindig önmagukba mondassuk ki, a mássalhangzókat is pl: "m" és NE "mö" vagy "em".
  •   Külön a nagy nyomtatott és a kis nyomtatott alakokat. Lehet összekötögetni is őket.
  •   Betűvadászatot is rendezhet újságpapíron.
  •   Ha  össze tudják már olvasni olvassanak össze minden magánhangzót minden mássalhangzóval. 
    Előbb külön "m" "a" majd egyben "ma" .
    Azután:  ma me mi mí mo mó stb. Nem baj, ha nem értelmes.
    Nagyon be kell gyakorolni a 2 betű összekapcsolását, mert ezen múlik az olvasás.
    Ha 2 betűt már készség szinten összeolvas, sínen vagyunk. Ugyanis a többi szót szótagolva el tudja olvasni. Pl: ma-ma.

A gyerekeknek sok sikert, a szülőknek meg még több türelmet!

Végezetül ajánlok egy cikket a későbbiekre (érdemes elolvasni, van olyasmi is benne, ami most is aktuális)

SZÖVEGÉRTÉSI PROBLÉMÁK KEZELÉSE

https://www.tantaki.hu/blog/szovegertes/   (kérem kattintson a linkre)

 

10 TIPP HOGY A GYEREK SZERESSEN OLVASNI 

A legtöbb szülő szeretné, ha csemetéjét elbűvölné a könyvek világa, és olvasni szerető felnőtt válna belőle. Lássuk, melyek azok az egyszerű praktikák, amelyekkel egy kisgyerek érdeklődése szinte észrevétlenül az olvasás felé terelhető.

1. Mutasson példát!
Ha esténként folyton a tévé előtt ül mindenki, ne várjuk, hogy a gyereket rabul ejtsék a könyvek! Legyen az olvasás az élet része – így lesz a legkönnyebb olvasóvá nevelni a kicsit, hisz azt utánozza majd, amit otthon lát.

2. Játsszanak a betűkkel!
Ha a betűket először nem kötelező tananyagként, hanem játékként ismeri meg, nagyobb esélye lesz, hogy megszereti őket. Gyurmázás közben formáljanak „anya-betűt” vagy az ő nevének kezdőbetűit. Ugyanezt el lehet játszani süteményformákkal vagy a homokozóban is rajzolással.

 

3. Fokozatosan ismerkedjen a könyvekkel!
Az első „könyves élményekre” már pár hónapos korban is sor kerülhet: fürdés közben játszhat a vízálló könyvecskékkel, később nézegetheti a kemény laposakat, aztán jöhetnek az egyszerűbb képeskönyvek, majd pedig azok, ahol már rövid történet vagy versike is szerepel.

4. Lapozgassanak együtt!
A figyelemfelkeltő rajzok nemcsak a meséket segítenek megérteni, hanem a kicsik fantáziáját is beindítják. Hagyja, hogy beszéljen a képekről, nem baj, ha elrugaszkodik tőlük!

5. Mondókázzanak!
Ha élvezi a mondókák ritmusát, sőt ő is tud néhányat, máris közelebb került hozzá a könyv, hisz a segítségével ismerte meg a ritmusos versikék mókáját.

6. Meséljen neki rendszeresen!
Legyen a meseolvasás külön kis rituálé egy kiválasztott időpontban, így hozzátartozik majd a napirendhez! Jó, ha lefekvés előtti időre időzíti a mesélést, mert így a gyerek megszokja, hogy mesével és valamelyik szülő kellemes hangjával aludjon el.

7. Tudatosan válasszon szöveget!
Döntsön olyan történet mellett, amit gyermeke könnyen megért és az érdeklődésének is megfelelő! Például a leíró jellegű szövegeket csak 9-10 éves kortól kezdik élvezni a gyerekek, a kisebbek a párbeszédes történetekért rajonganak.

8. Figyelje a reakcióit!
Meseolvasás közben ne feledkezzen el a visszajelzésekről: ha a tetszik neki egy rész, akkor olvassa lassabban, érzékletesebben. Kölcsönözzön különböző hangszíneket az egyes szereplőknek. Ha belekérdez a történetbe, fejtse ki bővebben: időzzenek el a mézeskalács ház részleteinél, vagy írja le alaposabban, milyen lehetett Hamupipőke báli ruhája!

9. Teremtsen hangulatot az olvasáshoz!
Alakítson ki olvasókuckót: puha párnákkal, pokróccal, olvasólámpával és néhány csábító könyvvel. Ez legyen egy olyan zuga lakásnak, ahol akár napközben is nyugodtan, zavarás nélkül belemerülhettek az olvasmányokba. De megteszi egy kényelmes fotel vagy nagy kosár, ládika, amibe egy párnával bele lehet kucorodni a könyvvel.

10. Legyen türelmes!
Előfordulhat, hogy a kicsinye hamar megunja a mesét, vagy egyáltalán nem érdekli. Ilyenkor érdemes visszalépni egy szintet, egyszerűbb könyv után nézni, de az is lehet, hogy pár perc elég volt aznapra a könyvből.

A következő cikket feltétlenül olvassa el, ha jó ötletekre van szüksége!!!!!!

Az együtt tanulásban talán az együtt töltött idő a legfontosabb. Ha ezen felül azt is sikerül szülőként elérnünk, hogy a gyerekünk egy kicsit más módon, más környezetben tanuljon úgy, hogy ez senkinek nem jelenti a nap mélypontját, akkor akár gratulálhatunk is magunknak:

divany.hu/poronty/2014/12/14/igy_segitsen_a_gyereknek_olvasni_tanulni/